Πρόλογος

 

Αφορμή για το ξεκίνημα αυτού του πονήματος έδωσε η συνάντησή μου με το Νίκο Γάγγα σε μιά δύσκολη στιγμή: τον τελικό αποχαιρετισμό του συναδέλφου και φίλου Παναγιώτη Ασημακόπουλου. Εκεί αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να γράφουμε, όχι μόνο σαν συνεισφορά στην γενικότερη ιστορία, αλλά και σαν απόδοση τιμής σε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια της δημιουργίας ερευνητικής κοινότητας της Πυρηνικής Φυσικής στην Ελλάδα..

 Οι ιστορικοί επιμένουν ότι, η ιστορία πρέπει  να γράφεται εν ψυχρώ για να είναι αντικειμενική. Όμως χωρίς τις  εν θερμώ μαρτυρίες αυτών που έφτιαξαν την ιστορία, και χωρίς τα αρχεία που κάποιοι εξαφάνισαν, πώς θα την αξιολογήσουν και πως θα την γράψουν αργότερα; Γι αυτό μην μας κατηγορήσετε αν οι μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε σας φαίνονται υποκειμενικές.

 Αν θυμηθώ την εικόνα του πυκνού ακροατηρίου στο αμφιθέατρο της Θεσσαλονίκης, όταν με τίμησε η Εταιρεία Πυρηνικής Φυσικής κατά τη συνταξιοδότησή μου, και την συγκρίνω με τους τρεις που πάσχιζαν να βγάλουν δημοσίευση από την Γκόλφω το 1964, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, ίσως και περήφανοι, για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.

Για το πρώτο μέρος, που ασχολείται με την αρχή της προσπάθειας συνεργάστηκαν ο  Νίκος Γάγγας (Ν.Γ.), ο Βασίλης Κατσέλης (Β.Κ.), και εγώ (Σ.Κ.). Για το δεύτερο που αναφέρεται στην ιστορία της αγοράς και εγκατάστασης του επιταχυντή TANDEM συνεισέφεραν ο Γιώργος Ανδριτσόπουλος (Γ.Α.), ο Τάσσος Κατσάνος (Τ.Κ) και οι Ν.Γ. και Σ.Κ. Αυτά τα δύο κρατάτε στα χέρια σας σε τελική μορφή.

Το τρίτο μέρος, που ακόμα γράφεται, περιέχει στοιχεία της παραγωγής του Εργαστηρίου Επιταχυντή TANDEM που συγκέντρωσα. Ελπίζω ακόμα να μου στείλουν όλοι πρόσθετα στοιχεία για να συμπληρωθεί.

 

Στάθης Κοσιονίδης